Etusivu  |  Koskipirtti  |  Museotalo  |  Kuvia  |  Historiaa  |  Yhteystiedot facebook

Meijeristä Museotaloksi

Kanslianeuvos, kirjailija Lauri Jäntin intohimoinen kiinnostus vanhojen tavaroiden keräilyyn on saanut täyttymyksensä Koskipirtin pihapiirissä toimivassa Museotalossa, jossa on esillä yli 2000 esinettä hänen lähes 3000 esineen kokoelmastaan. Niillä kaksikerroksiseen Museotaloon on sisustettu kymmenen eri aikakausia esittelevää osastoa, mm.ensimmäisessä kerroksessa: maitotaloushuone, lasihuone, posliinihuone, kuparihuone.

Yläkerroksessa ovat mm. Ajoneuvot ja työvälineet -osasto, Vitriini- ja Jugend-huone, Talonpoikainen tupa sekä työläisperheen koti, herrasväen olohuone, sotamuistojen korsu, ylioppilaan boksi.

Museotalon yläkerrasta löytyvät lisäksi 1950-, 1960-, 1970- ja 1980-luvun omat ajankuvat huoneiksi puettuina.

Koskipirtin pihapiirissä sijaitseva rakennus on ehtinyt nähdä monenlaisia vaiheita. Se valmistui Kuuskosken kartanon meijeriksi 1890-luvulla. Sittemmin sen tiloissa toimi Auran Osuusmeijeri, aluksi vuokralaisena ja jonkin aikaa myös omistajana. Sen siirryttyä omiin uusiin tiloihin (1925) osti Kuuskosken kartano takaisin entisen meijerinsä. Kartanon meijeristä tuli myöhemmin myös kuivuri, se toimi hammaslääkärin vastaanottotilana ja sodan aikana venäläisten vankien sijoituspaikkana.

Tämä Kuuskosken kartanon museoksi kunnostettu vanha meijeri on ollut kokoelmineen yleisölle avoinna 1970-luvulta lähtien. Se antaa kävijöille Lauri Jäntin pitkän elämänkokemuksen voimakkaasti sävyttämän läpileikkauksen talonpojan, työläisen, porvarin, sotilaan ja opiskelijan elämästä 1800-luvun lopulta lähes 1970-luvulle saakka.