Etusivu  |  Koskipirtti  |  Museotalo  |  Kuvia  |  Historiaa  |  Info
Takaisin Koskipirtin esinekokoelma -sivulle >>

Huonekaluja

Tämän harvinaisen pohjalaisen kerrosvuoteen Lauri Jäntti kertoo löytäneensä Helsingin Kruunuhaassa sijainneesta antiikkiliikkeestä. Omistaja pyysi siitä aluksi 15 000 markkaa, mutta alensi hinnan 10 000 markkaan kuultuaan, että se tulee museoon. Samaan hintaan hän vielä toi vuoteen perille ja vieläpä pystytti sen. Niin iloinen hän oli vuoteen pääsystä museoon.

Koskipirtin lukuisissa kaapeissa kiinnittyy huomio koristeellisiin maalattuihin yksityiskohtiin ja toisaalta käytännöllisiin rakenneratkaisuihin.

Kukkakoristeisessa nurkkakaapissa hallitsevina väreinä ovat punainen, sininen ja okra. Tätä kaappityyppiä valmistettiin Vöyrissä 1800-luvun alussa.

Juurakkotuoli

Yhdestä puusta veistettyjä selkänojallisia tuoleja kutsuttiin juurakkotuoleiksi. Niihin voitiin kiinnittää myös lisäjalkoja.

Morsiusarkku

Vanhimpia säilytyshuonekaluja ovat arkut. Niitä on käytetty vaatteiden, elintarvikkeiden, rahan ja vaikkapa myötäjäisten säilyttämiseen ja kuljettamiseen. Raudoituksella sekä vahvistettiin arkun rakennetta että koristeltiin sitä.

Morsiusarkun tuli olla runsaasti koristeltu sisältä. Arkun kantta pidettiin avoinna, jotka ihmiset näkisivät kuinka varakkaassa talossa he olivat käymässä. Myöhemmin arkut maalattiin ja koristeltiin myös päältä päin.

Takaisin Koskipirtin esinekokoelma -sivulle >>